Einde thuisonderwijs

3 februari 2021

Wij beleefden vanochtend de laatste keer thuisonderwijs bij mij – iedere woensdag gaan mijn dochters naar hun vader – en dat zag er voornamelijk uit als op de foto. Ik weet niet of je hun benen linksonder ziet? Sofie is daar op bezoek in de hut van haar zus en tevens hut-buurvrouw. Op het moment dat ik de foto nam gierden ze het beiden uit om het antwoord dat Siri hen gaf op hun zoveelste idiote vraag. Het zou zomaar de vraag kunnen zijn geweest of Siri een piemel heeft en dit type vragen wordt door Siri vakkundig ontweken.

Zowel in het voorjaar, als na de kerstvakantie heb ik het thuisonderwijs geenszins ‘schools’ aangepakt. Er was bij ons in huis geen sprake van iets dat op ‘schooltje spelen’ leek, waarover ik wel regelmatig hoorde en las. Tegelijkertijd was het wel gewoon dat ik op een zeker moment aangaf dat het tijd was om aan het schoolwerk te beginnen en verwachtte ik van mijn dochters dat ze hun schoolwerk afrondden voordat ze iets anders gingen doen. Dit gaf best wel eens gedoe.

Hoe anders verliep het thuisonderwijs de laatste weken. De verandering trad in nadat ik kleine maand geleden besmet raakte met corona, een paar dagen in bed doorbracht en in de dagen daarna zwakjes door het huis slenterde en daarbij een verwoede en – naar later bleek – een mislukte poging deed om Sofie en Liesje niet te besmetten en dus geruime afstand van hen hield. Er mocht, kon en was tijdens de twaalf dagen die we in quarantaine doorbrachten geen andere volwassene in huis. Met andere woorden: Sofie en Liesje moesten zichzelf zien te redden.

Ik nam een zelfstandigheid waar die me terugdenkend eraan opnieuw heel trots maakt. De uit pure nood en nog nooit eerder in hun leven bestelde pizza werd door hen getweeën keurig aan tafel en van een bord gegeten. Er werd urenlang heel gemoedelijk gespeeld, ik hoorde nauwelijks onenigheid – of die was er op de vele momenten dat ik sliep, dat zou ook kunnen. De eventuele ruzies waren in ieder geval beslecht zodra ik wakker was.

Op een zeker moment toen ik even beneden verscheen trof ik weliswaar zand aan op de eettafel, maar ook was de pizzadoos tot een huisje met tuin omgeknutseld. Naast dit alles werd er deelgenomen aan de dagelijkse digitale les en werd het schoolwerk gemaakt. Ik had en heb geen idee wanneer en hoe, maar achteraf bleek alles haast foutloos gedaan te zijn.

Dit maakte me toen ik eenmaal weer in staat was me te bemoeien met het onderwijs, duidelijk dat ik me best aan een experiment kon wagen: het onderwijs volledig loslaten. Het resultaat was dat Sofie één keer vergat deel te nemen aan een les. Hierover ontving zij een appje van haar juf en dit gebeurde daarna niet nog eens. De tijden waarop het schoolwerk klaar was varieerden enorm: de ene keer was dat voor de lunch en de andere keer ternauwernood voor het slapen gaan.

Corona heeft mijn rol als thuisonderwijzer veranderd van aanjager, regisseur en controleur naar een mens met een eigen leven in de nabijheid van haar kinderen. De laatste dagen en weken werd er zo nu en dan om mijn hulp gevraagd en bood ik dit als of zodra ik kon. Het was niet dat er geen interesse was vanuit mij in hun schoolactiviteiten, maar het was eenzelfde interesse als in hun andere activiteiten. Ik bracht evenzogoed een bezoek aan hun hutten, als dat ik soms vroeg of ze wisten wat hen te doen stond en of ik misschien iets kon nakijken. Evenals dat ik hun hutten niet beoordeelde, mocht ieder reactie op mijn interesse in hun schoolwerk er zijn. Het eindresultaat was consistent: ieder dag was hun schoolwerk gemaakt en nagekeken.

Oh ja, en verder trof ik na kinderbedtijd regelmatig verfsporen aan op de eettafel en andere erfenissen van weer een dag van volop gespeel. Vanavond moest ik het dak van één van de hutten slopen om met een dekentje op de bank te kunnen zitten.

“Corona heeft mijn rol als thuisonderwijzer veranderd van aanjager, regisseur en controleur naar een mens met een eigen leven in de nabijheid van haar kinderen.”

Reageren op dit verhaal?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *